Dikili’de RES itirazı

 

Dikili’de yapılmak istenilen Çandarlı Rüzgâr enerji Santrali Projesi’ne ilişkin hazırlanan Nazım Planı değişikliği çevrecilerin tepkisine neden oldu.

Dikili’nin, Denizköy, Katıralanı, Merdivenli ve Çandarlı Mahalleleri’ni kapsayan sahil yükseltilerinde yapılmak istenilen Rüzgâr Enerji Santralleri Projesi’ne (RES), çevreciler itiraz etti.

Dikili Kültür ve Çevre Platformu’nun (DİKÇEP) konuyla ilgili çağrısı sonucu Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ve Dikili Kadın Platformu üyelerinin de içinde bulunduğu Dikili’de ikametgâh eden vatandaşlar, DİKÇEP hukukçuları tarafından hazırlanan itiraz dilekçelerini Dikili Kaymakamlığına teslim etti.

Proje ile ilgili Ege Çevre Platformu’nun (EGEÇEP), konuyu yürütme kurulu toplantısında gündeme getirdiği, Bergama Çevre Platformu’nun da itiraz edeceği öğrenildi.

BÖLGEDE Kİ ANTİK KENT KALINTILARI İÇİN GÖRÜŞ ALINMAMIŞ

Yapılan açıklamada ise; “Dikili’de ikametgâh eden her yurttaş gibi bizlerde yapılmak istenilen bu imar değişikliğinden ve değişiklik sonrası yapılacak olan Rüzgâr enerji Santrali planından rahatsızlık duymaktayız. Plana konu olan bölge içerisinde antik döneme ait birçok tarihi ve arkeolojik kalıntı barındırmaktadır. Bölge tarihi itibarıyla tarih öncesi ve sonrası çağlarda değişikliğe konu lanlarda kurulu antik kentler ve antik yol barındırmaktadır. Söz konusu plan hazırlanırken bölgenin tarihi konumu araştırılmamış ve bu hususta görüş alınmamıştır” denildi.

BÖLGEDE YAŞAYAN HAYVAN POPÜLASYONU

Açıklamada ayrıca; “Değişikliğe konu bölge birçok hayvan popülasyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Bölge içerisinde birçok mağara ve bu mağaralarda yaşayan yarasalar bulunmaktadır. Proje hayata geçirildikten sonra bu santralin oluşturacağı etkiler nedeniyle ekosistem için önemli rolü olan yarasaların yaşam alanları yok olacaktır”

GÖÇMEN KUŞLARIN BİNLERCE YILLIK GÖÇ YOLLARI

“Bölge ayrıca binlerce yıldır göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Rüzgâr tribünlerinin oluşturduğu ses ve dönmeye bağlı rüzgâr bu kuşların yollarını kaybetmelerine ve doğal yaşamda sürüden ayrılarak yaşamdan koparılmalarına neden olacaktır. Bu göçmen kuşların yeniden bir göç rotası oluşturmaları yüzlerce yıl sürecek ve bu süreçte birçok kayıp yaşanacaktır”

BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ

“Bölgede ayrıca birçok endemik bitki türleri bulunmaktadır. Bu bitki türleri yapılmak istenilen projeden en çok etkilenenlerden olacaktır. Özellikle sporlanarak üreyen bitkilerin oldukça olumsuz etkileneceği öngörülebilir bir gerçektir”

ARILAR, KEÇİLER, YILKI ATLARI

“Ayrıca bu endemik bitki türleri üzerinden arıcılık faaliyetleri de yapılmaktadır. Arıların bitkilerin çoğalmasındaki etkisi herkes tarafından bilinmektedir. Bitkilerin yok edilmesi aynı zamanda arıların yok edilmesi demektir. Ayrıca yine bu bölgede keçi otlak alanları ve yılkı atları süreçten olumsuz etkilenebilir”

DERHAL DURDURULMALI

“Benzer şekilde daha önce Karaburun’da yapılmak istenen bu santral çevre halkının yoğun talepleri neticesinde geri çekilerek bir doğa katliamının önüne geçilmiştir. Yaban hayatı ve yaşam alanlarımız tümüyle yok edilmeden, bölgedeki tahripkâr eylemlerin derhal durdurulmasına ve gerekli araştırmalar ve uzman görüşleri alındıktan sonra kamuoyu ile paylaşılmasına karar verilmesini istiyoruz” denildi.

 

KAYNAK: AJANS BAKIRÇAY

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.